Viitorul cutremur mare ar urma să lovească mai puternic Moldova şi Basarabia (inclusiv Chişinăul). Bucureştiul şi Iaşiul ar fi mai ferite. Normele de protecţie a elevilor în şcoli sunt total greşite. Ministrul Costoiu bate câmpii cu SMS-urile.
Gheorghe Mărmureanu, anunţă că urmează un cutremur de mare adâncime, iar Raed Arafat atrage atenţia că, în cazul unui seism puternic, spitalele din Bucureşti nu ar putea face faţă. Invitaţi în emisiunea "După 20 de ani", atât Mărmureanu cât şi Arafat i-au pus pe români, serios pe gânduri. "Urmează acum un cutremur foarte adânc", a avertizat seismologul, adăugând acesta poate semăna cu cele produse în Vrancea, în 1940 sau 1802, care au avut magnitudinea de 7,7 grade, respectiv 7,9 grade pe scara Richter.
Efectele vor fi diferite de cele din 1977: "În acest caz, apare Moldova, Basarabia, Chişinău, Odessa. În România, este vorba despre Focşani, Bacău, mai puţin Iaşiul. Bucureştiul va fi mai puţin afectat, din punctul meu de vedere. Asta v-o spun ca inginer constructor" , a declarat Mărmureanu. Contactat de "Evenimentul zilei", directorul general al Institutului de Fizică a Pământului , Constantin Ionescu, a confirmat că, potrivit calculelor şi statisticii, în această perioadă ar trebui, într-adevăr, să urmeze cutremure de mare adâncime.
Sub bancă nu e sigur, iar SMS-rile provoacă panică
În opinia lui Mărmureanu, nici recomandările celor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) nu sunt în regulă şi ar trebui schimbate.
"Dacă eşti elev sau dacă eşti cumva în pat, noaptea, şi cade planşeul când eşti sub bancă, planşeul distruge banca şi o aduce la pâmânt şi capul omului îl face...", a mai spus Mărmureanu. Pe de altă parte, elevii sunt învăţaţi la şcoală să se refugieze sub bănci. Arafat şi Mărmureanu au combătut şi ideea ministrului delegat pentru Învăţământ, Mihnea Costoiu, de a informa popul