În spatele clasicului îndemn 'Mănâncă legume' se află deja ceva mai mult decât presiunile părinților sau nutriționiștilor. Un nou studiu dezvăluie că, pe lângă efectul lor anticancerigen, legumele crucifere sunt extrem de utile împotriva radiațiilor, informează Le Monde.
De mai mulți ani cercetătorii subliniază că un regim alimentar bogat în legume crucifere (varză, broccoli, varză de Bruxelles, etc) determină un risc scăzut de a dezvolta diferite forme de cancer. Explicația o constituie prezența în aceste legume a substanței indole-3-carbinol /I3C/. Odată ingerată, I3C se transformă într-o altă moleculă, al cărei acronim este DIM (di-indolyl-metan). Datorită unui mecanism ce urmează încă să fie precizat, DIM previne formarea vaselor sangvine ce irigă tumorile, împiedică proliferarea celulelor canceroase și determină moartea acestora.
Însă, la această acțiune anticancerigenă deja remarcabilă a DIM, oameni de știință au adăugat recent una neașteptată. Într-un studiu publicat la 14 octombrie în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), o echipă de cercetare americano-chineză a demonstrat că molecula în cauză le conferă șobolanilor și șoarecilor o protecție solidă împotriva efectelor fatale ale unei puternice radioactivități.
Pentru a releva acest efect, autorii studiului au expus rozătoarele la o doză de 13 gray, care, în situații normale, le-ar fi omorât. Se estimează că organismul uman nu rezistă unei doze mai mari de 10 gray. Ulterior, în cadrul acestui studiu, s-a constatat că toți șobolanii care au fost iradiați, însă nu au primit DIM, au murit în următoarele 8 zile.
Alta a fost situația rozătoarelor cărora li s-a injectat molecula. În cea mai bună configurație — doză crescută și o primă injecție la 10 minute după iradiere — circa 60% dintre rozătoare erau încă în viață la o lună după iradiere, în pofida faptului că au p