Directorul onorific al INFP, prof. Gheorghe Mărmureanu, a combătut, în emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică de Pro TV, o recomandare dintr-un ghid de protecţie în caz de cutremur adresat elevilor, subliniind că nu este bine ca aceştia să se refugieze sub băncile din clase.
Invitat şi el în emisiune, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a fost întrebat cum trebuie să reacţioneze oamenii în momentul în care începe un cutremur.
"În primul rând, eu cred că va trebui să ne lăsăm pe jos", şi-a început Arafat răspunsul, după care a completat că, potrivit unui material cu recomandări ce i-a fost dat de profesorul Mărmureanu, recomandările ar fi "nu te duci sub un obiect, ci te duci lângă un obiect, te întinzi pe jos şi aştepţi".
În acest context, în emisiune a fost adus în discuţie ghidul "Educaţia şi protecţia elevilor în caz de cutremur", elaborat şi distribuit de autorităţi, în care elevilor li se recomandă, printre altele, să se refugieze sub bancă sau sub masă.
Directorul onorific al Institutului Naţional de Fizica Pământului (INFP), prof. Gheorghe Mărmureanu, a spus că, în opinia lui, nu este bine să te refugiezi sub bancă sau sub masă atunci când începe un cutremur, dat fiind riscul de a cădea tavanul.
"Dacă eşti elev sau dacă eşti cumva în pat, noaptea, şi cade planşeul când eşti sub bancă, planşeul distruge banca şi o duce până la pământ şi capul omului îl face...", a explicat Mărmureanu.
Dr. Raed Arafat a precizat ulterior că, din pricina unor astfel de controverse, autorităţile urmează să stabilească foarte clar mesajele privind protecţia în caz de cutremur ce urmează să fie comunicate, pe scară largă, populaţiei.
"Şi eu ştiam, la un moment, că trebuie să mă duc sub un obiect. Acum, dânsul (prof. Mărmureanu - n.r.) vine şi îmi spune: nu. Uită-te aici ce se spune, e un material care spune mai