În 2006, Kentucky Fried Chicken a deschis în Damasc primul restaurant american de fast-food din Siria. Franciza a rezistat în cei doi ani şi jumătate de război, dar în această lună, a devenit una dintre ultimele întreprinderi străine din ţară care şi-au închis porţile, anunţă publicaţia americană The Atlantic.
Singura dată când Americana, compania din Kuweit care deţine franciza KFC din Siria şi din regiunea Orientului Apropiat, s-a confruntat cu boicoturi motivate politic a fost în timpul celei de-a doua Intifadă, cu cinci ani înainte să deschidă prima filiala siriană a KFC. Toate mărcile importate de Americana - KFC, Hardee’s, TGI Friday’s, şi altele, au fost afectate în acea perioadă, cu o singură excepţie: Pizza Hut. Motivul? Potrivit vice-preşedintelui Americana, Ahmed Hassan, „oamenii au crezut că Pizza Hut era un restaurant italian.“ Cu toate acestea, franciza americană a KFC a continuat să se bucure de o popularitate crescută în majoritatea zonelor din regiune, chiar şi în timpul furtunoasei Primăveri Arabe şi a crizelor tot mai dese ce au urmat.
Dar în ultimii ani, totul părea a se opune existenţei KFC în Siria, o ţară măcinată de un război civil sângeros declanşat în martie 2011. Producţia de pui a scăzut la jumătate în ultimii doi ani. Ministrul sirian al Agriculturii estimează că din mai 2013 mai puţin de 35% din fabricile care produceau carne de pui sunt încă funcţionale, iar peste 50% dintre slujbe din acest sector nu mai există.
Drept urmare, compania Americana nu se mai pote aproviziona cu pui de la fermele locale. Pentru a menţine restaurantele deschise, compania a important în ultimele luni, carne de pui de la o companie libaneză numită Hawa. „Cu relaţiile potrivite, am reuşit să aprovizionăm restaurantele din Damasc cu tot ce aveam nevoie“, a declarat vicepreşedintele Americana.
Însă, cu timpul, importurile au devenit tot m