Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF, Autoritatea de Supraveghere Financiară, susţine că cei care s-au ocupat de intermedierea vânzării a 15% din Romgaz (banca americană Goldman Sachs, Erste, Raiffeisen şi BCR - n. red. ) s-au gândit mai mult la interesele lor în tranzacţie şi mai puţin la cele ale vânzătorului - statul român - cel care i-a angajat şi îi plăteşte pentru a obţine cel mai bun preţ.
Evaluarea total greşită din partea consultanţilor a interesului şi capacităţii pieţei interne de a absorbi această ofertă de acţiuni, cea mai mare din istoria României, evaluare acceptată de către vânzător prin departamentul de energie prin ministrul Constantin Niţă, şi direcţia de privatizări (condusă de Gabriel Dumitraşcu), a pus Guvernul în postura să scadă preţul înainte de ofertă de la 600 mil. euro pentru 15% din acţiuni la 386 mil. euro (1,7 mld. lei) cât s-a obţinut în final.
„Dar atunci când este un consultant plătit de statul român, el trebuie să maximizeze profitul tuturor părţilor implicate – inclusiv emitentul, căruia trebuie să îi ofere un interval de preţ cât mai mare pe măsura a ceea ce este dispusă piaţa să plătească. Un consultant care nu maximizează în primul rând profitul clientului său poate fi privit ca un consultant mai puţin serios. Mi-aş dori ca, pe viitor, statul român să apeleze la cei mai serioşi consultanţi, repet interesaţi în principal de maximizarea veniturilor emitentului şi ţinând cont în egală măsură de interesul pe care o acţiune precum cea a Romgaz ar putea să îl suscite în piaţă. Subestimarea pieţei locale a fost un lucru greşit“, a spus Ruşanu vineri după-amiază într-un interviu pentru ZF la câteva ore după ce ministrul Niţă şi directorul Gabriel Dumitraşcu au anunţat „succesul ofertei Romgaz“ şi preţul final.
„Păi când ai economisire de peste 46 miliarde de euro (în România) chiar credeţi că în