Scris de S.P.D. - Filarmonica Banatul l-a comemorat pe maestrul Erich Bergel printr-un concert în care orchestra simfonică timișoreană a avut, în mod excepțional, un concertmaestru invitat din Ungaria: Albert Markos. Tot din Ungaria a venit și solistul serii, reputatul pianist Csiky Boldizsar jr.
La 15 ani de la despărțirea de Erich Bergel, concertul In memoriam al Filarmonicii din Timișoara a început cu un cuvânt de gratitudine rostit de dirijorul Radu Popa și cu un moment de reculegere, cu gândul la artistul care a finalizat o capdoperă a lui Bach rămasă până atunci neterminată, Arta fugii. Programul serii a cuprins Concertul nr.23 pentru pian şi orchestră în La major de W.A.Mozart și Simfonia nr. 4 în Mi bemol Major de A.Bruckner, excelent interpretată.
Născut în 1930, la Râşnov, într-o comunitate de etnie germană stabilită în Transilvania din secolul XII, Erich Bergel și-a moştenit talentul muzical de la tatăl său, învăţător, profesor de muzică, bun violonist şi un apreciat dirijor de cor. Tuturor celor patru copii ai săi, o fată şi trei băieţi, Erich Bergel senior le-a oferit, de la vârste fragede, o serioasă educație muzicală, cu studii de vioară, violoncel, flaut, trompetă, chitară, pian şi orgă. În familie se cânta mult: melodii populare germane, madrigale polifonice sau muzică de cameră. La vârsta de nici 5 ani, Eric Bergel fiul, descoperă farmecul sunetelor orgii din bisericile transilvane Braşov, Sibiu, Sighişoara, Cluj. Un reputat profesor, Kurt Mild, l-a instruit timp de doisprezece ani, ajungând să-l cunoască pe Bach şi imperiul său de sunete, Erich Bergel înscriindu-se mult mai departe ca instrumentist de excepţie, iar apoi, sub îndrumarea dirijorului Antonin Ciolan, la Conservatorul din Cluj – un maestru, el însuşi, al baghetei.
Destinul artistic strălucitor a fost, pentru o vreme, tragic zdrobit de regimul comunist. Pentru că a dirijat