Nu putina lume isi incepe dimneata cu o cafeluta fierbinte, servita chiar si pe stomacul gol. S-ar putea sa simta imediat ceva tonifiant, dar s-ar putea sa fie mai puternic factorul emotional. Chiar daca pentru unii cafeaua are un fel de efect placebo, tot poate fi utila, atunci cand ii binedispune.
Specialistii insa, analizand modul cum reactioneaza organismul nostru la cafea, au constatat ca efectele ei sunt resimtite mai bine la acele ore, cand organismul produce mai putin cortizol, un hormon responsabil pentru starea de stres si pentru puterea de concentrare.
Studiind actiunea anumitor substante asupra corpului, ei au reusit sa stabileasca interdependente clare intre administrarea acestora si orarul zilnic, ajungand sa puna chiar bazele unei stiinte sui generis: cronofarmocologia, potrivit Ziare.com.
Hormonul se orienteaza dupa ceas
Specialistul Steven Miller, de la Univesrsitatea de Medicina Militara a SUA, a determinat orarul zilnic dupa care organismul unui om cu regim normal de viata produce mai mult sau mai putin cortizol. Efectul cafelei este dependent de acesta.
Astfel, in cazul unui om cu viata ordonata si care respecta programul de somn, nivelurile maxime de cortizol apar intre orele 8-9 dimineata, intre orele 12-13, precum si intre orele 17,30-18,30.
Cafeaua bauta in cadrul acestor intervaluri actioneaza la pragul minim in ce priveste efectul euforic. Dimpotriva, cafeaua bauta cu mult inainte de ora 8 dmineata, eventual inainte de ora 7, are efecte benefice, sub acest aspect (desi nu e recomandata pe stomacul gol).
Simtim eficienta cafelei daca o bem, de exemplu, in intervalul dintre orele 9,30-11,30 dimineata. De altfel, cam la aceste ore se delecteaza cu cafea functionarii din birouri, care au intuit probabil ca atunci e momentul potrivit.
Se demonstreaza a fi de asemenea eficienta cafeaua bauta dupa masa,