Un desert înghețat cu rădăcini în vremea faraonilor. În ultimii ani, „gelato“ a prins gust și la noi, câțiva antreprenori îndrăzneți încercând să contureze o piață.
O groapă mare, de-a lungul și de-a latul, cât ține strada. Două potecuțe înguste pe fiecare parte, stânga - dreapta, cât să treacă un singur om, sau un grup, în șir indian. Praf și zgomot. Unele restaurante și cafenele cu obloanele trase, altele, mai curajoase, cu obloanele ridicate și câțiva clienți la mese. Așa arăta locul când Adrian Balaci (38 ani) se pregătea să-și deschidă gelateria „La Delicii“. Se întâmpla în primăvara lui 2011, undeva în Centrul Vechi, din inima Capitalei.
Mai precis, pe strada Covaci. Trecuseră câteva luni de când antreprenorul luase decizia să înceapă acest business, un vis mai vechi și cu un istoric, s-ar zice: avea deja experiența unui restaurant și a unei gelaterii, dar nu din rolul de antreprenor, ci din cel de angajat.
„În 2011, nu erau străzile făcute. Povestea a durat până pe la finele lui septembrie. Practic, aproape trei luni am funcționat cu o groapă mare în fața gelateriei“, își amintește el acum. Într-un fel zâmbește la gândul că, și atunci, în condiții „prăfuite și zgomotoase“, chiriile erau la fel de mari. Se dusese vestea că, dacă ai un business acolo, „te poți îmbogăți“.
Proprietarii clădirilor lăsau întotdeauna de înțeles că sunt deschiși la negocieri, însă, indiferent pe ce parte întorceai discuția, tot ca ei era: „nu vrei tu, vine altul, cererea este mare“. Nu e de mirare că, din cele aproape 30.000 de euro investite la început în gelaterie, o bună parte a reprezentat chiria pe trei luni, cu tot cu garanție, iar restul, amenajarea interioară, utilajele pentru fabricarea înghețatei și alte lucruri administrative. Contractul a fost semnat în luna mai, iar gelateria a fost deschisă în iunie. A avut încredere în produsul pe care îl oferea cl