De efectele măsurilor de austeritate s-a ales praful. Guvernul Ponta a introdus sau a majorat 30 de taxe pentru a acoperi găurile pe care le-a făcut în buget. Sursa: CODRIN PRISECARU
Alegerile de anul viitor se apropie, aşa că şi presiunea asupra USL pentru a finanţa sponsorii de partid şi a-şi asigura sprijinul masei votanţilor creşte. În timp ce tot mai multe firme dau faliment şi şomajul creşte, ceea ce se vede în încasările slabe la buget, guvernul risipeşte tot mai mulţi bani pe diverse achiziţii, dar şi pe salarii majorate pentru bugetari.
Astfel, în primele nouă luni ale anului, cheltuielile cu bunurile şi serviciile au crescut cu 12% faţă de perioada anterioară a anului trecut, până la 17% din total cheltuieli. Adică mai mult decât a alocat guvernul Boc în tot anul 2011. "Banii nu s-au dus în dezvoltare, ci în lupta politică pentru capturarea achiziţiilor publice netransparente de bunuri şi servicii", susţine Andreea Paul, fost consilier al lui Emil Boc, în mandatul lui de premier. Potrivit acesteia, valoarea totală a achiziţiilor publice fără licitaţie a ajuns la 2,1 miliarde euro în 2012, crescând de opt ori faţă de 2011. De asemenea, în primele nouă luni ale anului, 22% din cheltuieli s-au dus pe salariile bugetarilor. Procentul a crescut faţă de cel înregistrat în guvernarea Boc, care, pentru a ţine economia pe linia de plutire, a tăiat lefurile angajaţilor publici cu 25%.
Investiţii reduse şi taxe mai mari
Majorarea salariilor bugetarilor de către Ponta a avut însă un preţ. Ca să aibă bani la acest capitol, guvernul a tăiat puternic de la investiţii. Astfel, la salarii s-au dus cu 15% mai mulţi bani, dar banii pentru investiţii au scăzut cu 13% în primele nouă luni ale anului faţă de perioada similară a anului trecut.
În plus, guvernul se împrumută masiv. Un calcul făcut recent de revista "Capital" arată că Finanţele s-au împru