Mii de cadre medicale ajunse la capătul răbdării au organizat sâmbătă cel mai mare protest al ultimilor ani din domeniu. Dentişti, biologi, medici, asistente, studenţi, farmacişti au cerut la unison o finanţare decentă pentru Sănătate. Sursa: REUTERS
Medicii rezidenţi au fost cei mai virulenţi: "Am tot sperat că lucrurile se vor îndrepta. Astăzi, însă, am un salariu de 230 de euro, mai mic chiar decât al unei infirmiere de la Terapie Intensivă, spre exemplu. Uneori vin şi câte zece copii pe tură plus 30 de pe etaj. Practic, e un acord tacit cu medicii, care au încredere în noi. Sunt privilegiat, primesc două mese de la cantină, dar cei mai mulţi rezidenţi îşi aduc mâncarea de acasă", povesteşte Alexandru Lăcătuş (27 de ani), rezident în anul I la secţia de Pediatrie a Spitalului Sf. Maria din Iaşi.
Medicul se vede la o răscruce, iar dacă nu se vor face schimbări curând e decis să plece. "Mi-ar fi foarte uşor să plec în Germania, unde am făcut anul V de facultate, printr-o bursă Erasmus. Am colegi care au semnat contracte cu spitalele de acolo pentru 4.000 de euro brut pe lună. Dacă mai fac şi 3-4 gărzi pe lângă, primesc încă o mie de euro. Părinţii mă întreabă deja când plec şi eu", e sincer tânărul.
Printre protestatarii de sâmbătă s-a numărat şi Cristina Cristian (26 de ani), medic rezident oftalmolog în Cluj. Ea crede că în ritmul în care emigrează medicii români, peste cinci ani, sistemul va intra în colaps. "Vorbesc bazândumă pe studii: 40% dintre medici au peste 60 de ani. În cinci ani vor intra la pensie. Ştim că politicienii au bani să se trateze în străinătate, dar cum rămâne cu oamenii de rând? Ne-am săturat de promisiuni. Dacă nu se vor lua măsuri, probabil vom ajunge să urmăm exemplul Ungariei sau al Poloniei, unde timp de câteva săptămâni, medicii au tratat doar urgenţe", adaugă tânăra.
Acest articol este proprietatea Evenimentului