La Campionatul Mondial de Sporturi Electronice organizat la Bucureşti weekend-ul acesta există participanţi din diverse ţări, inclusiv unele mai exotice, cum ar fi Mongolia sau Tunisia. Am vorbit cu Hajer Khedher, prima reprezentantă a Tunisiei la o competiţie internaţională.
Hajer Kheder participă la cea mai simplă probă a campionatului, Tekken Tag Tournament 2, competiţie destinată exclusiv femeilor. Ea este singura reprezentantă a Tunisiei, dar e şi primul sportiv din această ţară care participă la aşa ceva. Asociaţia Gamerilor din Tunisia a fost fondată în 2012, dar fenomenul gaming-ului este unul uriaş în ţara africană, potrivit lui Khedher, care a acceptat să vorbească pentru “Adevărul” înaintea sferturilor de finală în care urma să se întâlnească cu o reprezentantă din Serbia. Pentru o primă competiţie, Hajer e mulţumită că a trecut de grupe, deşi reprezentanta Mongoliei a învins-o categoric.
Asociaţia a fost fondată tocmai pentru a trimite tinerii din Tunisia în competiţiile internaţionale. În cadrul Asociaţiei, care reprezintă practic o federaţie există 15 membri ai consiliului de administraţie care sunt ingineri, profesori universitari sau studenţi. Numărul gamerilor din Tunisia este estimat la peste 600.000 de dolari, iar vârsta de start este de 13 ani, cei mai bătrâni având 30 de ani.
Hajer Khedher este inginer software la o firmă din Budapesta şi i-a fost uşor să vină la Bucureşti pentru campionat, deşi este tristă că nu a avut mai mulţi colegi cu ea, pentru că echipa de League of Legends e foarte bună. Cum a început gamingul? Încă de la 8 ani se ducea în sălile de jocuri, unde existau calculatoare şi console PlayStation şi a prins gustul. Acum, la 24 de ani, joacă pentru ţara ei şi promovează sportul electronic în Tunisia. Cu toate acestea, îi pare rău că nu există mai multe femei, deşi sunt foarte multe jucătoare amatoare.
Cât d