Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, precum si alte dictionare de sinonime si antonime, la fel de voluminoase, au devenit mai usoare prin trecerea lor in mediul online. Catalin Francu si Radu Groza, impreuna cu multi alti voluntari entuziasti sunt cei care au creat DEX online.
Catalin Francu a lucrat la Google, iar acum este profesor la liceul Tudor Vianu. Radu Borza, programator pasionat de lingvistica computationala, a povestit pentru Ziare.com cum a inceput aventura DEX online, de la o disputa pentru cuvinte ca "snob", "locatie" sau "cratiti" si cum a ajuns acesta un depozit viu al limbii romane, care contine aproape 180.000 de cuvinte.
De ce viu? Pentru ca, in fiecare luna, 3 milioane de oameni cauta sa afle ce inseamna un cuvant sau altul, dar si pentru ca inregistreaza fenomenul de aparitie a cuvintelor noi din limba romana. "Un exemplu foarte bun e cuvantul 'hipster'. Toata lumea il stie, il foloseste, dar nu exista o definitie. A trebuit sa ii facem noi o definitie", a spus Radu Borza.
Cand a inceput aventura DEX online?
Prin 2001, Catalin Francu, fiind student la MIT, in Boston, a format un fel de grup, cu alti studenti romani de acolo, si, discutand, au avut probleme in a cadea de acord asupra exactitatii unor cuvinte. Catalin era convins ca se spune "cratiti", de pilda, pentru ca asa auzise in familie.
Altcineva folosea cuvantul "snob" cu alt sens. Noi credem ca snob e cineva care e cu nasul pe sus. De fapt inseamna cineva care e atras de tot ce-i la moda, eventual de cei sus-pusi. In Anglia, de exemplu, snob inseamna sa incerci sa imiti familia regala.
Mai era in discutie cuvantul "locatie". Cuvantul inseamna de fapt chirie. De abia in 2009 a fost introdus in dictionare cu sensul de loc bine determinat.
Ei, si prima data cand Catalin s-a intors in Romania, a cumparat un