Este oficial! Poluarea din aer poate declanşa cancerul. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a anunţat săptămâna trecută că experţii internaţionali au ajuns la concluzia ca aerul poluat poate cauza cancer pulmonar si cancer al vezicii urinare. Profesorul doctor Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Naţionale de Pneumologie din România explică într-un interviu pentru cititorii România liberă cum ne afectează poluarea organismul şi prin urmare, sănătatea. El oferă sfaturi pentru a limita expunerea la poluarea şi pentru a preveni o serie de boli grave cauzate printre alte de poluare.
“Nu este o surpriză. Semnalele au fost repetate de multe ori în literatura stiinţifică. În cazurile de cancer pulmonar în care nu se descoperă o cauză imediată, este clar că intervine poluarea, de la cea industrială, până la cea casnică. Sunt extrem de mulţi factori de poluare la care suntem expuşi, despre care se vorbeşte din păcate foarte puţin, dar care în timp acţionează în special asupra plămânilor, generând o serie de afecţiuni”, explică profesorul doctor Florin Mihălţan.
Cum ne afectează poluarea organismul şi prin urmare sănătatea?
Particulele poluante, pe care le inhalăm, se depun la nivelul alveolei, locul unde se filtrează aerul, unde se îmbogăţeşte sângele în oxigen, unde se fac epurările de dioxid de carbon, generând reacţii celulare locale, de fapt reacţii de apărare a organismului. De aceea, atunci când intrăm într-un loc poluat, începem să tuşim sau să avem secreţii în exces. În timp, particulele poluante afectează funcţia respiratorie a organismului. Noi toţi pierdem din capacitatea noastră respiratorie cam 25 de ml pe an, în mod fiziologic. Particulele poluante şi fumatul accelerează declinul capacităţii respiratorii de până la trei ori. Deci, un individ care este expus în exces la fum de ţigară, sau la poluare, riscă la 40-45 de ani să aibă o cap