Datoriile către E.ON au determinat primarii să reducă cheltuielile pentru iluminatul stradal.
După ce se lasă întunericul, pe uliţele satelor nu se mai vede om cu om. Aceasta este situaţia pe care o întâlnim în tot mai multe comune din jurul Romanului. Datoriile către E.ON pentru consumul de energie destinat iluminatului stradal au dus la măsuri de reducere a cheltuielilor. Localnicii se arată nemulţumiţi de deciziile primarilor, întrucât raţionalizarea curentului electric pe străzi conduce la creşterea infracţionalităţii.
În comuna Icuşeşti, de exemplu, iluminatul stradal funcţionează între orele 11 și 12 noaptea şi între 5 şi 6 dimineaţa. “Am redus programul de iluminat stradal pentru a face economie, deoarece primim facturi de 7-8.000 de lei lunar. Oamenii sunt nemulţumiţi de măsura luată, pentru că s-au dezobişnuit să mai trăiască la fel ca acum 30 de ani”, explică Leonard Oprea, primarul comunei Icuşeşti.
Și în comuna Bîra s-a trecut la restricţionarea programului de funcţionare a iluminatului public, întrucât autorităţile locale sunt în incapacitate de a plăti facturile către furnizor de mai bine de două luni. “Localnicii nu sunt bucuroşi de această situaţie, dar o înţeleg”, a spus Constantin Ciobanu, viceprimarul comunei Bîra.
Programul de iluminat stradal a fost redus din cauza datoriilor către E.ON şi în comuna Stăniţa. Cea mai mare datorie către E.ON o are Primăria Sagna, de 130.000 de lei, pe care s-a angajat și o plătește eşalonat.
Autorităţile locale care nu se confruntă, deocamdată, cu această situaţie spun că hoţii nu acţionează numai la adăpostul întunericului. “Sperăm să putem plăti facturile de energie electrică până la finalul acestui an. Facturile sunt mai mari pentru că perioada de funcţionare pe timpul iernii creşte. Avem camere video montate în sate. Cu toate acestea, hoţilor nu le-a fost frică şi au intrat în casa