Sălajul a ajuns, potrivit specialiştilor, unul dintre judeţele în care sunt obţinute cele mai bune vinuri. Marea problemă este că prea puţin din acest vin poate fi comercializat.
Cu câteva excepţii, vinul obţinut de producători cu tradiţie în Sălaj ajunge să fie vândut, în cel mai bun caz, în târgurile şi pieţele organizate. Cel mai mult rămâne însă în butoaie, iar producătorii arată cu degetul spre lipsa unei culturi a consumului de vin bun, dar şi spre importurile uriaşe de vin extrem de ieftin cu o calitate discutabilă. Prea puţin interesează calitatea, primând, ca de fiecare dată, din păcate, preţul. Aşa se face că vinul bun rămâne, iar cel mult şi prost, dar foarte ieftin, trece. Cât priveşte producţia de vin din acest an, producătorii sălăjeni spun că vinul este mult şi de calitate, în cele mai multe cazuri.
Vremea
face diferenţa
Producţia de vin din acest an va ajunge la circa 4 milioane de hectolitri, cu cel puţin 20 la sută mai mare decât anul trecut, potrivit datelor anunţate luni de Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV). „Din datele furnizate de producătorii de vin, estimăm la nivel naţional o producţie cu cel puţin 20 la sută mai mare faţă de anul precedent, respectiv peste 4 milioane de hectolitri de vin. Spre deosebire de anii precedenţi, nu s-au înregistrat importante manifestări extreme ale vremii, iarna a fost blândă, iar perioadele prelungite de insolaţie din acest an au permis acumulările de zaharuri în struguri, necesare producerii vinurilor de calitate”, a declarat directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe. Potrivit sursei citate, în 2013, România va avea un record al ultimilor trei ani din punct de vedere al producţiei de struguri şi de vin. „Două sunt principalele motive care conduc la această concluzie, respectiv intrarea pe rod a noilor suprafeţe cultivate cu v