Procedurile medicale de ultimă oră, aparatura mai performantă sau specialiştii cu expertiză mai bună conving anual mii de români să parcurgă sute, chiar mii de kilometri pentru tratament sau pentru operaţii. Prin Casa de Asigurări de Sănătate Alba au fost aprobate anul trecut, servicii medicale în străinătate în valoare de 761.400 de lei.
Pacienţii cu boli cronice care nu pot fi tratate în România au şi posibilitatea tratamentului gratuit în străinătate, prin Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Datele centralizate de CAS Alba arată că în spaţiul Uniunii Europene, pacienţii caută clinicile din Austria şi Germania, pentru intervenţii care la noi nu se pot face din lipsa tehnologiei sau a specialiştilor.
Spitale din Austria şi Germania, colacul de salvare al pacienţilor
„Anul trecut prin Casa de Asigurări de Sănătate Alba au fost aprobate 27 de solicitări ale pacienţilor din judeţul Alba pentru prestaţii medicale în state din Uniunea Europeană. Predomină intervenţiile din sfera oncologică şi hematologică în clinici din Austria, respectiv pentru afecţiuni cardiovasculare şi intervenţii neurochirurgicale în Germania“, susţine Gheorghe Muntean, director medical al CAS Alba. Când vine vorba de vârsta pacienţilor din Alba care au apelat la spitalele din străinătate, variază de la trei ani, la 69 de ani.
Decontarea s-a făcut în funcţie de pachetul de servicii al ţării în care s-a făcut intervenţia, incluse pe asigurarea medicală. În cazul unui cancer la sân, costurile pot ajunge la 30.000 de euro. Procedurile oncologice complexe, cum este radioterapia, pot implica costuri de până la 70.000 de euro. Un transplant de ficat,la un Centru medical de stat din Germania, ajunge la 120.000 de euro. Intervenţia se poate deconta prin CAS, dacă la noi nu se poate face din cauza complexităţii cazului.
În total, Casa de Asigurări de Sănătate Alba a aprobat în