Horaţiu Mălăele (61 de ani) e unul dintre cel mai bine plătiţi actori şi regizori din România. Doar pentru rolul din serialul “Las Fierbinţi”, difuzat de PRO TV, primeşte 1.500 de euro pe episod. În teatru, actorul nu urcă pe scenă dacă nu este remunerat cu 500 de euro pe reprezentaţie. Acum, Mălăele vrea să investească o parte din banii câştigaţi de-a lungul anilor într-un local din Centrul Vechi al Capitalei. Artistul este dispus să bage în această afacere 200.000 de euro.
În lumea teatrului şi a cinematografiei circulă o vorbă: “Dacă sunt artist, asta nu înseamnă că mie nu mi-e foame”. Actori ca Al Pacino, Robert De Niro sau Leonardo DiCaprio sunt plătiţi cu zeci de milioane de euro pentru un film.
Trăiesc în lux şi, pentru asta, îşi răsplătesc admiratorii cu interpretări extraordinare. În România, mult timp, lucrurile au stat total opus. După Revoluţie, nimeni nu a mai dat doi bani pe actori.
Plătiţi prost, lăsaţi să repete în teatre mizerabile, nerespectaţi şi nepromovaţi, ei au devenit, încet, dar sigur, un fel de saltimbanci în care puteai să arunci cu un pumn de monede dacă te distrau corespunzător.
Au răbdat şi au aşteptat să treacă febra şuşelor ieftine şi a grupurilor vulgarumoristice care umpleau sălile şi câştigau bani mulţi cu glume deocheate. 6.600 €, regia unui spectacol
Apoi, ţara noastră a început să-şi respecte valorile. Am înţeles că aplauzele hrănesc spiritul, iar autografele nu ţin de foame. Primul care a solicitat respectul şi remuneraţia cuvenite a fost actorul Marcel Iureş.
După ce a avut norocul să ajungă la Hollywood, întors în România, a ştiut să ceară să-i fie recunoscută valoarea. Şi a reuşit. Pentru fiecare spectacol “Richard al II-lea” jucat la Teatrul Naţional, primea 500 de euro. Un alt exemplu grăitor este Horaţiu Mălăele. Zeci de filme, mii de spectacole , aplauze furibunde, hohote de râs, spectatori f