Brânzilă, Broscoiu', Usturoianu, Bivolu sunt numai câteva dintre poreclele localnicilor dintr-un sat din Ialomiţa, unde oamenii nu se cunosc după numele din buletin. Toată suflarea satului are câte un apelativ. Moştenite din strămoşi, acestea evidenţiază defectele sau meseriile familiei.
A lu' Moacă, a lu' Păcăneață, a lu' Obositu, a lu' Buzică sau a lu' Papă Lapte. Aşa se cunosc între ei locuitorii din satul Ciochina, potrivit România TV. Noi sau vechi de sute de ani, poreclele oamenilor scot în evidenţă calităţile şi defectele străbuncilor celor care le poartă. Mai mult, poreclele evidenţiaza simţul umorului specific localnicilor din satul Ciochina.
Deşi nu de puţine ori poreclele scot în evidenţă defecte, nimeni nu se supară. "Îmi spunea Broscoiul, pentru că fac ca o broască. Nu am pentru ce să mă supăr", a spus unul dintre localnici.
Oamenii se amuza de apelativele moştenite. "Eu sunt Nicolae Usturoianu. În buletin mă cheamă Ivan Neculaie şi mă porcleşte a lu' Usturoianu pentru că tata e din Cuşăreni şi aşa le zicea lor acolo, Usturoianu", a declarat un alt localnic.
Cel mai greu le este curierilor care vin în sat şi îi caută pe localnici după numele din buletin, pentru că nimeni nu cunoaşte numele real al vecinilor.