Ultima zi a săptămânii a adus veşti extrem de proaste pentru români. Ne paşte un cutremur foarte adânc, de peste 7 grade, şi asta cât de curând. Nu o spune vreun prezicător controversat, ci chiar Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). Zonele cele mai expuse sunt sudul Moldovei, Tulcea, dar şi Basarabia şi zona portului Odessa din Ucraina.
Previziunile lui Mărmureanu vin în urma unor analize făcute de specialişti. „Eu am spus că urmează acum un cutremur foarte adânc. Aşa rezultă din analizele noastre. Poate să fie tip '40 sau poate să fie tip 1802“, a spus Mărmureanu în emisiunea „După 20 de ani“ de la PRO TV, referindu-se la seismele produse, tot în Vrancea, în 1940 şi 1802, care s-au produs la adâncimea de 150 de kilometri şi au avut magnitudinea de 7,7 grade, respectiv 7,9 grade pe scara Richter.
Profesorul Mărmureanu a explicat că unda seismică se propagă mai repede pe verticală decât pe orizontală, ceea ce reprezintă un indiciu privind iminenţa unui cutremur mare. „Mişcarea pe orizontală transportă cam 70 la sută din energia seismică. (...) În momentul când lumea simte mişcarea pe verticală, trebuie să ştie că în maximum 10-15 secunde urmează mişcare pe orizontală, deci e cutremur puternic. E o informaţie foarte importantă constatată de noi“, a spus directorul onorific al INFP.
Specialistul a vorbit şi despre cele aproximativ 260 de cutremure care au avut loc în Galaţi în ultima perioadă, explicând că acestea s-au produs în condiţii absolut naturale, fiind favorizate de precipitaţiile abundente de la începutul lunii septembrie, care au dus la infiltrarea de apă în solul ce conţine şi loess. El a mai spus că lucrurile se vor linişti, din punctul de vedere al cutremurelor în Galaţi şi că nu este cazul ca oamenii să-şi pună problema să se mute din zonă.
Panică în rândul populaţiei @