Termenul "depresie" pare oarecum ambiguu, fiind vorba despre un fenomen foarte individualizat, care se manifesta diferit de la o persoana la alta. In principiu, este vorba de o tulburare mintala, caracterizata prin stari de disconfort, tristete sau amaraciune, care persista uneori timp indelungat.
Multa lume pune depresia pe seama oboselii sau a supraincarcarii activitatii profesionale. Adesea, angajatii ii acuza pentru starea lor depresiva pe conducatorii ierarhici, care in relatiile de serviciu nu tin seama de starea de spirt a personalului.
Cercetari recente au dovedit insa ca volumul mare de lucru caruia nu-i faci fata in activitatea de serviciu produce oboseala si nu despresie, ceea ce este cu totul altceva.
Psihologul Matias Brodsgaard de la Departamentul de Medicina Clinica al Universitatii din Aarhus, Danemarca, sustine ca starea de spirit a angajatului depinde indeosebi de mediul inconjurator, adesea chiar de anotimp sau de starea vremii si mai putin de relatiile, convenabile sau nu, pe care acesta le are cu conducatorii sai, scrie Infoniac.
Ca urmare, riscul de depresie nu scade reducand sau simplificand volumul muncii. Dimpotriva, munca antreneaza disponibilitatile sistemului nervos si nu le deprima.
Psihologul a publicat pe aceasta tema mai multe studii, urmare unor teste sistematice, efectuate pe 4.500 persoane din toate mediile: birouri, institutii, scoli, spitale si chiar gradinite de copii.
Simptomele depresiei
Vom enumera in cele de fata numai simptomele cele mai frecvente si specifice, intrucat depresia prezinta un evantai larg de manifestari, foarte diferite unele de altele.
In principiu, semnele care sugereaza ca este vorba de depresie, privesc:
Frustrarea si starea de melancolie Apatie si ipsa de interesa fata de orice Lipsa bucuriei fata de