De mai mulți ani, medicii și autoritățile din Marea Britanie încearcă să scape de eticheta de "gras al Europei", pusă de Academia de Științe Medicale. Cea mai nouă idee vizează o taxă de 20% pe băuturile răcoritoare carbogazoase. Nici România nu stă mai bine în statistici, dar ca și în restul țărilor UE, nici aici nu sau luat măsuri pentru reducerea consumului de alimente nesănătoase.
Statistica medicală în ceea ce privește greutatea în exces este îngrijorătoare în Marea Britanie: în rândul copiilor de 10-11 ani, unul din cinci este obez, iar unul din trei este supraponderal.
Astfel a apărut ideea taxei de 20% pe băuturile răcoritoare, care ar putea duce la reducerea cererii și la reducerea cu 180.000 numărul persoanelor supraponderale din Marea Britanie.
Prin evitarea îmbolnăvirilor cauzate de consumul excesiv de calorii, dar și prin evitarea problemelor stomatologice, această măsură ar aduce peste 326 milioane de euro trezoreriei.
Cei care propun taxa au calculat că această taxă ar reduce consumul acestot băuturi cu 15%, iar consumul mediu ar scădea cu 28 de calorii pe săptămână. Astfel, ar scădea obezitatea mai ales în cadrul grupului țintă, alcătuit din tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, care consumă cel puțin 300 ml de astfel de suc zilnic.
Nici România nu stă mai bine
Statisticile arată că o treime (34%) din populaţia României este supraponderală, iar aproximativ un sfert (20%) suferă deja de obezitate, potrivit Omnibus. Mai multe studii arată că obezitatea este o povară grea nu numai pentru bolnavi, ci şi pentru sistemele sanitare ale țărilor care se confruntă cu un astfel de fenomen.
Mai mult de jumătate dintre români declară că se confruntă cu problema kilogramelor în plus, principalul factor în dezvoltarea bolilor metabolice. Dacă în 2008, Organizația Mondială a Sănătății estima că 51% dintre