Dacă ar exista zombi, ce s-ar produce în creierul acestor morţi vii? Câţiva neurologi proeminenţi au luat în serios această întrebare şi au încercat să-i găsească răspuns, conform unui material publicat de LiveScience.
Pornind de la caracteristicile fictive ale acestor monştri, aşa cum sunt ele reprezentate în cultura pop, cercetătorii au analizat această „problemă” ieşită din comun.
Lenţi şi rapizi
Neurologul Bradley Voytek, de la Universitatea California din San Diego şi Tim Verstynen, de la Universitatea Carnegie Mellon, se declară fani avizi ai filmelor cu zombi. Pe vremea când erau colegi de şcoală se uitau împreună la filme cu zombi şi se întrebau de ce un zombi se comportă... ca un zombi.
"Am început prin a ne da cu părerea, în glumă, despre cum ar arăta creierul unui zombi, iar de aici lucrurile au luat amploare" a declarat Voytek. El a precizat că studiul făcut alături de Verstynen cu privire la neurologia creierului de zombi are rolul de a-i ajuta pe oameni să afle mai multe despre organul gândirii.
Astfel, aflăm de la cei doi că zombi se împart în două categorii. Ei pot fi zombi lenţi (ca în filmul "Dawn of the Dead") sau pot fi zombi rapizi, aşa cum sunt cei din ultimul film al lui Brad Pitt, "World War Z".
Plăceri imediate
Zombi lenţi se mişcă într-o manieră necoordonată şi nu pot, spre exemplu, să facă lucruri simple dar care necesită un anumit nivel de coordonare, aşa cum ar fi deschiderea uşilor. „Acest lucru sugerează că au o problemă la cerebel”, după cum remarcă Voytek. „Sarcini aparent simple, aşa cum ar fi ridicarea unui bănuţ de pe jos, sunt de fapt extrem de dificile”, conform lui Voytek.
Toţi zombi, inclusiv cei rapizi, par să aibă probleme serioase de memorie şi nu dispun de mobilitatea de a conlucra în grupuri. "Zombi nu au niciun fel de abilităţi sociale",