Tikal (sau Tik’al, conform ortografiei maya moderne) reprezinta unul dintre cele mai mari centre urbane si arheologice ale civilizatiei maya precolumbiene. Situat in bazinul Peten, din nordul Guatemalei, complexul face parte din Parcul national Tikal si, in 1979, a fost inscris in Patrimoniul mondial al UNESCO.
Civilizatia maya a aparut pe continentul american cu doua mii de ani inainte de era noastra. Un popor stravechi, care, prin cultura, arta, arhitectura, sisteme matematice si astronomice a contribuit masiv la dezvoltarea omenirii. Cu timpul insa, civilizatia maya a intrat in declin, lasand, pe langa mostenirea culturala, multe, foarte multe intregari si enigme.
Mayasii timpurilor noastre traiesc in Mexic, Guatemala si Honduras. Nu mai fac descoperiri ametitoare, dar pastreaza cu grija mosternirea lasata de stramosi. Dintre numeroasele monumente care au rezistat timpului, Tikal este unul dintre cele mai impresionante.
Numele de Tikal, care in limba mayasa inseamna „locul unde se aud vocile spiritelor”, a fost dat dupa descoperirea lui de catre europeni, in anii 1840. Probabil complexul monumental si parasit, plini de umbre si amintiri despre maretia de odinioara i-a emotionat intr-atat pe cercetatori, incat au decis sa intareasca acest sentiment cu un nume corespunzator.
In realitate, in vremurile mayase, Tikal a existat ca Yax Mutal, un oras imens, care se intindea pe o suprafata de 60 de kilometri patrati, presarata cu sute constructii de piatra. Deocamdata, nu au fost dezgropate toate. In centrul acestui complex se ridica sase piramide in trepte si temple pe acoperis. Au existat, de asemenea, palatele conducatorilor, piete pentru jocuri rituale, ba chiar o inchisoare.
Priviti complexul Tikal prin intermediul agentiei Airpano.