Pentru mii de sălăjeni, creşterea euro nu aduce decât teama de a nu-şi mai putea plăti ratele la bancă, în timp ce pentru cei aflaţi la muncă în străinătate este o adevărată bucurie.
Cotaţiile monedei naţionale au rămas la finalul săptămânii aproape de 4,44 lei/euro în prima parte a sesiunii interbancare de vineri, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă de 4,4382 lei/euro, cu 0,76 bani peste nivelul de joi. În sesiunea precedentă, cursul a fost de 4,4306 lei/euro. Leul s-a depreciat mai accentuat şi în raport cu dolarul american, iar rata de schimb a urcat cu 3,73 bani, la 3,2814 lei/dolar, de la 3,2441 lei/dolar, joi. În acelaşi timp, cursul de referinţă leu/franc elveţian a crescut la 3,6083 lei/franc. Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian. La deschidere, euro a fost cotat la 4,43 lei, în scădere faţă de nivelul la care se realizau operaţiunile la finele sesiunii de joi, de 4,4365 - 4,4380 lei/euro. Primele schimburi au întors cotaţiile spre 4,44 lei/euro, iar în prima parte a zilei au rămas aproape de acest nivel. Dobânzile afişate vineri dimineaţă de băncile comerciale pentru depozitele atrase şi plasate în lei pe termen de o zi au continuat să coboare uşor, la 1,18 - 1,68 la sută, de la 1,25 - 1,75 la sută pe an, joi. Dobânzile sunt mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 4,25 la sută pe an. Randamentele la o săptămână se plasează la 1,3 - 1,8 la sută pe an, de asemenea în scădere faţă de cele de joi.
Pentru mii de sălăjeni, creşterea euro nu aduce decât teama de a nu-şi mai putea plăti ratele la bancă, în timp ce pentru cei aflaţi la muncă în străinătate este o adevărată bucurie.
Cotaţiile monedei naţionale au rămas la finalul săptămânii aproape de 4,44 lei/euro