Prima şi singura ediţie a revistei de literatură „Contrafort“ a apărut graţie unui grant oferit de Ministerul Culturii al Republicii Moldova. Asta după ce Institutul Cultural Român (ICR) a sistat finanţarea celor şase publicaţii de cultură din Basarabia.
„Revista «Contrafort» traversează cea mai grea perioadă din existenţa ei de 19 ani. Nu ştim câtă rea-voinţă sau nepăsare au stat la originea rupturii din acest an. Nu ştim dacă Andrei Marga, ex-preşedintele ICR, un recunoscut om de cultură, şi-a dat seama că îşi trece în palmares o tristă contraperformanţă: încetarea apariţiei revistelor de cultură basarabene“, scrie directorul publicaţiei, Vasile Gârneţ, într-o adresare către cititori.
Scriitorul regretă că acest lucru s-a întâmplat tocmai într-o perioadă când România declară susţinere Republicii Moldova şi aspiraţiilor sale europene.
„Reducerile de buget operate la ICR în a doua jumătate a anului trecut şi în 2013 nu ar fi trebuit să afecteze programele destinate Basarabiei, dacă discursurile cu privire la susţinerea «fraţilor de peste Prut» exprimă un angajament real şi nu e doar retorică politicianistă. E cu atât mai aberant faptul că suspendarea finanţării revistelor basarabene s-a întâmplat nu sub regimul Voronin, care îngheţase relaţiile cu România, ci iată, în plin proces de înlăturare a vechilor ziduri ideologice dintre Chişinău şi Bucureşti, într-o epocă de lansare a unor ambiţioase proiecte economice şi energetice bilaterale, într-un an crucial pentru aspiraţiile noastre europene, când noua guvernare de la Bucureşti declară că apropierea Moldovei de Occident reprezintă o cauză naţională a României“, afirmă publicistul.
Potrivit lui, blocarea revistelor a sărăcit viaţa culturală din Basarabia: nu s-a mai scris despre cărţi, spectacole de teatru, festivaluri de film, concerte şi expoziţii de artă; scriitorii nu au mai avut unde să-şi