Consiliul anti-discriminare urma să-şi înceapă activitatea la începutul anului, când a intrat în vigoare legea privind asigurarea egalităţii
De cinci luni , funcţionează , teoretic, Consiliul pentru prevenirea şi combaterea discriminării, structură creată pentru a asigura aplicarea controversatei legi anti-discriminare. Astăzi, Consiliul a anunţat nu numai că este funcţional, dar şi că a luat două decizii în cazuri de discriminare. Alla Ceapai relatează:
Deşi, deocamdată, nu are suficienţi experţi, un sediu dotat cu cele necesare şi nici măcar o linie fierbinte, Consiliul anti-discriminare a început din luna octombrie să recepţioneze primele plângeri pe cazuri de discriminare. Are pe rol 16 dosare, pe altele două a pronunţat deciziile. În primul caz este vorba de o plângere depusă de poliţistul Ruslan Saachian împotriva conducerii Ministerului de Interne. Consiliul a constatat că poliţistul care este de originea armeană nu a fost discriminat pe criterii etnice, însă a fost hărţuit la locul de muncă pe criteriu de opinie. Prin urmare, au fost înaintate mai multe recomandări MAI, spune membra Consiliului, avocata Doina Ioana Străisteanu:
„Am solicitat, în primul rând, să oprească toate acţiunile de hărţuire asupra dumnealui pe viitor. Am solicitat să ne informeze despre măsurile planificate de ei a fi luate pentru a preveni hărţuirea asupra oricărei alte persoane în cadrul MAI.”
În cel de-al doilea caz, membrii Consiliului s-au autosesizat şi au constatat că avocata Rodica Cojocar s-a condus de prejudecăţi în privinţa unei victime de la Spitalul de psihiatrie din Bălţi, refuzând să-i ofere asistenţă juridică garantată de stat. Din nou, avocata Doina Ioana Străisteanu:
Doina Ioana Străisteanu x Doina Ioana Străisteanu „Am solicitat Uniunii Avocaţilor şi Consiliul naţional de asistenţă juridica garantată de st