Proiectul gastro-enologic de wine pairing "Foc Încrucişat" s-a născut ca idee în urmă cu vreo 2 ani şi jumătate când la o întâlnire cu Valentin Ceafalău pentru un interviu ce a apărut în revista Vinul.ro i-am spus că prezentarea şi promovarea vinurilor sunt greşite atâta timp cât acestea se fac doar pentru snobi. Trebuie trecut la "democratizarea vinului" - sintagma îmi aparţine. I-am spus că sunt aproape inutile recenziile scrise chiar de el sub titulatura "vinul săptămânii" pentru că sunt foarte plictisitoare şi nu ştiu pe câţi ajută să aleagă un vin sau, şi mai important, pe câţi determină să bea vin bun în loc de vin prost sau bere. A recunoscut adevărul spuselor mele, dar a zis că a "intrat într-o rutină". Iar rutina este moarte curată, fie că este vorba despre programul zilnic al fiecăruia, fie că este programul nocturn al cuplului...
Dorind să spun lucrurilor (rele) pe nume am fost exclus în ultimul moment de pe lista de speakeri la prima ediţie a Forumului "Vinul.ro". Cică aş fi putut deranja sponsorii...
Primul pas spre concretizarea proiectului gastro-enologic de wine pairing l-am făcut la târgul de vinuri Good Wine din primăvara lui 2012 când i-am propus o colaborare sommelierului Eduard Jakab pentru a prezenta vinurile firmei pentru care lucra. Mi-a spus că este interesat, dar pentru partea cu vinurile trebuia să fac o solicitare scrisă de colaborare către management. Şi cum nu îmi plac hârţoagele, şi în cazul contractelor prefer o strângere bărbătească de mână, am amânat "scrisorica" nepierdută pentru că nici nu a fost scrisă vreodată.
De ce am vorbit cu Edi? Pentru că formatul întâlnirilor presupunea că eu, ca gurmand, să testez şi să discut diverse vinuri cu un pasionat de vinuri, cum ar fi bloggeri de profil, sommelieri, diverşi "coneseori", într-un restaurant care se va preocupa de asocierea