Uzinele care fabrică produsele toxice din componenţa armelor chimice siriene au fost distruse. Acum trebuie să înceapă eliminarea totală a arsenalului chimic. Cel mai probabil, aceste arme vor fi transportate în Albania pentru a fi distruse, mai ales că Tirana s-a arătat disponibilă să facă acest lucru.
Rusia ar trebui să participe, de asemenea, la operaţiune, cu o contribuţie de două milioane de dolari. Moscova va ajuta şi la transportarea şi distrugerea în securitate a armelor chimice siriene. „În zilele următoare ar trebui să se stabilească locaţia unde se va desfăşura această operaţiunea. Aceasta va fi cel mai probabil Albania“, a declarat o sursă diplomatică rusă, rusă, citată de cotidianul „Kommersant“. Conform acesteia, SUA mai poartă în prezent negocieri cu alte două sau trei ţări.
Americanii au început să caute state care să accepte să distrugă pe teritoriul lor armele chimice siriene, pentru că nimeni nu s-a oferit voluntar. Rusia, a cărei iniţiativă diplomatică a făcut posibilă plasarea armelor chimice siriene sub control internaţional, a refuzat să accepte aceste încărcături periculoase pe teritoriul său. Atunci, SUA s-au îndreptat spre Turcia şi Iordania, care au refuzat, de asemenea. Norvegia a fost de acord să studieze cererea Statelor Unite, dar a dat un răspuns negativ săptămâna trecută.
Ceasul ticăie. Până la 15 noiembrie, Consiliul Executiv al OIAC trebuie să aprobe planul pentru a doua etapă : distrugerea a 1,3 tone de produse toxice siriene. OIAC a anunţat că inspectorii au sigilat toate depozitele cu arme chimice şi produse destinate fabricării acestora. Experţii OIAC sunt convinşi că este imposibilă distrugerea tuturor stocurilor de pe teritoriul sirian, din cauza războiului.
Autorităţile siriene nu s-au opus trimiterii armelor chimice în străinătate, cu condiţia ca acestea să nu fie transferate în S