Fie că încerci să escaladezi un munte sau doar să speli rufe, iată șapte lucruri care te vor face productiv sau, cel puţin, îţi vor arăta de ce nu eşti. Stai puţin, dacă eşti genul care amână lucrurile şi n-ai chef să citeşti acum tot materialul, citeşte măcar primul punct.
Pur şi simplu începe să faci acel lucru pe care vrei să-l faci
Potrivit efectului Zeigarnik, creierul nostru trimite nişte semnale care ne urnesc mintea conştientă atunci când începem să facem ceva. Dintr-un articol publicat de Huffingtonpost am aflat că Bluma Zeigarnik, un psiholog sovietic, a dezvoltat o teorie potrivit căreia oamenii sunt motivaţi să termine ce au început să facă, datorită unei disonanţe pe care o simt atunci când nu termină treaba de care s-au apucat. Cu alte cuvinte, dacă începem să facem ceva, e mult mai probabil să şi terminăm, doar pentru simplul fapt că vom evita să ne simţim prost pentru că nu am terminat. În 1992 s-a făcut şi un studiu în care s-a măsurat disconfortul din creier produs de întreruperea unei sarcini. Disconfortul poate fi înlăturat doar dacă terminăm sarcina.
Lasă baltă ideea de multitasking
Oamenii nu sunt capabili de multitasking. Serios, ştiu că-ţi place să te lauzi uneori că eşti „multitasking“, dar nu eşti. Cel puţin asta afirmă profesorul Eyal Ophir de la Stanford University, în urma unor cercetări pe care le-a făcut în anul 2009. De fapt, nu e vorba de multitasking, adică faci mai multe chestii simultan, ci treci repede de la una la alta. Problema este că pierzi din concentrare, spun specialiştii, deşi mulţi dintre noi chiar suntem buni în a trece repede de la o sarcină la alta. Tradiţional, apreciem faptul că suntem capabili să facem faţă distragerilor, dar cei care se apucă de mai multe în acelaşi timp îşi pierd concentrarea, deoarece le e teamă să nu piardă diverse recompense, crede Ophir. Deci, dacă vrei să trimiţi