Încă o taxă pentru şoferi. De data aceasta se găseşte în preţul carburantului, din care se vor lua bani pentru drumurile rapide ale patriei, numite simplu autostrăzi. Deputatul PNL de Timiş Horia Cristian spune că această taxă reprezintă o soluţie pentru drumuri mai bune.
„Bugetul de stat ar trebui orientat către alte nevoi, către educație, sănătate, apărare, asistență socială. Rămâne întrebarea: cui ar folosi acest sistem de drumuri și autostrăzi. Răspunsul: celor care circulă cu mașina. Atunci este logic ca aceștia să contribuie financiar la construirea de drumuri și autostrăzi”, a spus Horia Cristian. Banii pentru drumuri, în opinia deputatului liberal de Timiş, ar trebui să provină din patru surse: creșterea prețului combustibilului, creșterea taxei de tranzit în România, în special la traficul greu, din viniete și din fondurile europene, dar fără taxă de autostradă. Anul acesta, prețul carburantului a crescut cu 17%. „N-a avut nimeni nicio apăsare. Dacă creștem cu 5 la sută deja este o problemă. Părerea mea este că nu e nicio problemă. Trebuie să înțelegem că cei care vor beneficia de aceste autostrăzi trebuie să plătească. Autostrăzile nu sunt servicii publice, ele sunt folosite de către cetățeni, de către firme, de către transportatori”, spune Horia Cristian.
Lambrino: „Şoferii români plătesc deja o taxă de drum”
Radu Lambrino, preşedinte Partidului Mişcarea Populară Timiş, nu este de acord cu afirmaţiile deputatului PNL şi dă trei exemple: În Germania (ţară cu peste 12.000 de km de autostradă), şoferii nu plătesc taxă de drum, iar preţul carburantului este cu doar puţin peste 20 de eurocenţi mai mare decât la noi, raportat la salarii de 3-4 ori mai mari. În ţara vecină, Ungaria, s-au construit, în ultimii ani, într-un ritm galopant, mii de kilometri de autostradă, fără ca şoferii să plătească accize pe combustibil, ci doar vinietă, c