Valoarea investițiilor străine retrase din România anul acesta este de peste 16 ori mai mare decât a sumelor intrate
În primele nouă luni ale acestui an, investitorii străini au înființat 5.100 de firme. Ceea ce n-ar fi rău, dacă ar fi vorba de sume mari, nu de mărunțiș: din păcate, media capitalului social investit nu depășește 8.500 de euro. În schimb, numărul firmelor străine radiate este mai mic, dar mult mai îngrijorător. Potrivit datelor Registrului Comerțului, valoarea medie capitalului scos din țară în acest interval este de 152.000 de euro. Dacă în următoarea perioadă nu se anunță vreo investiție majoră (ceea ce, în actualul context politic, pare aproape ironic), iar estimările noastre se adeveresc, fluxul ISD din acest an va reprezenta un record negativ al ultimilor zece ani. Chiar și în 2003, an în care nici nu eram în Uniunea Europeană, inflația era mai mare cu peste zece procente, iar șomajul, cu aproape două, investițiile străine au atins pragul de două miliarde de euro.
Și nu, scăderea volumului ISD nu reprezintă vreo tendință globală, nici măcar regională. Potrivit calculelor analistului-șef al BCR, Eugen Sinca, România are în prezent un nivel al investițiilor străine directe pe cap de locuitor egal cu cel raportat de Ungaria în anul 2000 (!), iar, alături de Bulgaria, este singura țară din Europa Centrală și de Est în care volumul ISD nu a mai revenit la un prag similar cu cel din 2008. Din nou, comparația pare ironică, întrucât, dacă unele state din zonă, în frunte cu Ungaria și Cehia, au depășit nivelul raportat acum cinci ani, la noi, estimările pentru acest an sunt de aproape șase ori mai mici decât valoarea din 2008.
Bancherul are și o observație pozitivă - suntem campioni regionali la investițiile în agricultură -, dar și unele de-a dreptul alarmante. Astfel, deși ne considerăm un pol de atracție al corporațiilor d