Fostul președinte egiptean, Mohamed Morsi este judecat luni la Cairo pentru incitare la crimă, după ce, în decembrie anul trecut, ar fi ordonat reprimarea sângeroasă a demonstraţiilor din faţa palatului prezidenţial. Capitala Egiptului a fost transformată în fortăreaţă, de teama unor proteste violente ce ar putea izbucni astăzi.
Cairo este în stare de alertă. Autoritățile au anunțat că au mobilizat aproximativ 20.000 de oameni în metropola cu 20 de milioane de locuitori, împânzită deja, de la 3 iulie, de tancuri și numeroase baraje de poliție.
Există temeri potrivit cărora ar putea izbucni noi violenţe, deoarece noua putere instalată de armată reprimă în sânge manifestaţiile pro-Morsi. Totul a început la 14 august, când poliţişti şi militari au ucis sute de susţinători ai preşedintelui destituit, în cursul dispersării unei mişcări de ocupare a acestora la Cairo.
De atunci, peste 1.000 de manifestanţi au fost ucişi, iar alţi aproape 2.000 de membri ai confreriei au fost arestaţi, inclusiv principalii lideri ai acesteia, judecaţi, la fel ca Morsi pentru "incitare la omor".
Mohamed Morsi este primul şef de stat ales în mod democratic în Egipt și era deţinut în secret de către armată, de altfel el a fost adus cu elicopterul la proces. Fostul preşedinte egiptean, îndepărtat de la putere pe 3 iulie de armată, a anunţat că nu va coopera în sala de judecatp pentru că nu recunoaşte autoritatea tribunalului.
Morsi este judecat în aceeasi sală de şedinţe în care fostul preşedinte Hosni Moubarak - nevoit să plece de la putere la începutul lui 2011, în urma uneia dintre revoltele populare din cadrul "primăverii arabe" - este judecat pentru o presupusă implicare în uciderea unor manifestanţi.
Fostul președinte egiptean, Mohamed Morsi este judecat luni la Cairo pentru incitare la crimă, după ce, în decembrie anul trecut, ar fi ordonat repri