Victor Ponta are toate motivele să îi reproșeze lui Crin Antonescu faptul că nu este solidar cu guvernarea. Că într-o zi este de acord cu proiectul Roșia Montană sau asumarea răspunderii pe descentralizare sau un nou acord cu FMI, pentru a auzi la câteva zile, în presă, că liderul PNL s-a răzgândit și că îi face opoziție mai ceva ca PDL.
Dar la rândul său, Crin Antonescu are toate motivele pentru a fi supărat pe social-democrați și pentru a le cere acestora să îl susțină la prezidențialele din 2014. Chiar dacă este clar că mai degrabă crezi în Moș Crăciun decât în șansele lui Antonescu de a fi candidatul USL.
1. Mandatul de premier al lui Victor Ponta i se datorează în mare măsură şi lui Crin Antonescu. Victor Ponta este premierul USL, în condiţiile în care înţelegerea era ca PSD să dea premierul şi PNL –preşedintele. Uniunea Social-Liberală a fost construită şi pe acest fundament, uşor de reţinut pentru electorat, într-o adaptare a variantei din 2004 Stolojan-Băsescu. Ponta s-a văzut cu sacii-n căruţă şi aşa cum se întâmplă deseori în politică, la ce bun să-ţi menţii angajamentele luate pe vreme de război?
2. Pactul de coabitare dintre şeful statului şi premier a fost o lovitură dată întregii strategii electorale a lui Crin Antonescu. Menţinerea unui conflict între preşedintele Traian Băsescu şi USL ar fi fost utilă preşedintelui PNL, care nu ar fi fost nevoit să demonstreze ce poate face odată aflat la Putere. Doamne fereşte, poate chiar să guverneze în interesul românilor! Dar prin pactul de coabitare, aşa cum funcţionează el, Ponta i-a luat lui Antonescu jucăria sa preferată: discursul anti-Băsescu.
3. Atunci când s-a ajuns la împărţirea ministerelor, la doar câteva zile după câştigarea alegerilor parlamentare, PNL a făcut concesii după concesii în faţa PSD. Social-democraţii au rămas cu instituţiile care învârt bani şi influenţă, în ti