Universitatea de Vest Timişoara a devenit Centru regional de formare profesională a funcţionarilor publici, după ce, luni, a fost semnat un parteneriat între instituţia academică şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.
"Este esenţial să conştientizăm că nu este suficientă pregătirea făcută la începutul unei cariere, după care să urmeze doar perfecţionarea la locul de muncă prin experienţa zilnică. Permanent trebuie să avem în vedere cursuri de perfecţionare, pentru a fi la curent cu schimbările din fiecare domeniu", a declarat prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul UVT, citat de Agerpres.
El a subliniat faptul că pregătirea este foarte importantă, indiferent de momentul şi nivelul profesional în care ne aflăm, iar acest protocol demonstrează interesul UVT pentru implicarea activă în societate, în relaţia cu mediul economic şi social, cu administraţia publică.
În cadrul parteneriatului, UVT pune la dispoziţie atât baza materială, cât şi personal de specialitate pentru pregătirea unor specialişti performanţi în domeniul administraţiei publice, pornind de la realitatea că este insuficientă doar pregătirea de la începutul carierei.
În România sunt circa 125 de mii de funcţionari publici, iar legislaţia în schimbare, noile prevederi apărute la nivel naţional şi european, metodele de lucru care tind spre modernizare impun o continuă perfecţionare a specialiştilor în domeniu, pentru eficientizarea activităţii lor şi pentru evitarea unor greşeli în activitate.
La nivel local, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici este reprezentată de Centrul Regional de Formare Continuă pentru Administraţia Publică Locală Timişoara, a cărui activitate a debutat în 2003.
În acest deceniu, aici s-au organizat 1.500 de programe de perfecţionare şi formare, pe unde au trecut peste 20 de mii de participanţi şi 300 de lectori/formatori din mediul un