În condiţiile în care lipsa locurilor de muncă este tot mai acută, iar criza economică s-a accentuat, tot mai mulţi olteni trăiesc la limita sărăciei. Pentru unii, însă, singurul venit îl reprezintă ajutorul social.
În această situaţie se află mii de olteni. Potrivit purtătorului de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii şi Inspecţie Socială Olt (AJPIS), Maria Bănică, la nivelul judeţului, în prezent, 6.676 de beneficiari primesc ajutor social. Suma pe care instituţia a alocat-o luna trecută, pentru plata acestor ajutoare, s-a ridicat la 1.477.378 lei.
Aproape tot atâţia dintre beneficiarii de ajutor social primesc şi alocaţii de susţinere a familiei. Conform aceleiaşi surse, 6.769 de familii primesc acest tip de ajutor, suma alocată lunar fiind de 477.275 lei.
Condiţii de suspendare a ajutoarelor sociale
Venitul minim garantat (VMG) este unul din cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale şi de combatere a sărăciei. Actul normativ care reglementează acest program este Legea nr.416/2001, privind venitul minim garantat. Potrivit acestei legi, venitul minim garantat se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar, pe baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere, însoţite de actele doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile membrilor acesteia, cerere care se înregistrează la primarul localităţii. Valoarea ajutorului social lunar se calculează ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.
În luna decembrie 2010, a fost adoptată Legea nr. 276/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Actul normativ conţine o serie de prevederi. Una dintre acestea se referă la suspendarea plăţii ajutorului social, în cazul în care familiile şi persoanele singure nu