Aparent, nu este nimic extraordinar la un om de afaceri îmbrăcat lejer aşteptând pe peron trenul de Paris, cu excepţia plicurilor pe care le are la el şi care sunt umplute cu 350.000 de euro în numerar, bani care au fost confiscaţi de agenţii vamali francezi când el se pregătea să plece în Belgia.
Pasagerul, Boris Boillon (43 de ani), este fost ambasador francez în Irak şi Tunisia, cu două diplome eliberate de universităţi prestigioase şi deţinător al medialiei Legiunea de Onoare. Dar pentru agenţii vamali, care i-au confiscat banii în iulie, era doar unul dintr-un număr în creştere de aşa-numiţi „navetişti de cash“.
De când a început criza, la frontierele ţărilor europene, agenţii vamali spun că sunt confiscate sume tot mai mari de bani nedeclaraţi ce depăşesc 10.000 de euro, cât îi este permis fiecărui călător să transporte legal. Banii sunt ascunşi în bagaje, cutii de tort, pungi de cipsuri,cutii de prăjituri şi uneori chiar şi în buzunarele copiilor. Banii cash, uneori în teancuri de bancnote de 500 euro, se deplasează în funcţie de curentele politice. Unii afacerişti europeni încearcă să îşi protejeze astfel averile de taxele în creştere, investigaţiile fiscale de rang înalt şi regulile înăsprite ale băncilor elveţiene şi ale altor paradisuri fiscale tradiţionale.
Vameşii spun că reţin frecvent oameni de afaceri aflaţi în drum spre capitalele financiare ale Europei, care au un bagaj minim şi comportament nervos. „Vedem profesionişti şi oameni de afaceri din asigurări sau sectorul bancar, precum el, în fiecare zi“, spune Philippe Bock, secretarul general al unei organizaţii de sindicat a vameşilor, referindu-se la Boillon.
„350.000 de euro nu este o sumă excepţională. În fiecare lună se trec astfel de sume şi apar tot mai mulţi bani din cauza crizei“, spune Bock.
Decenii la rând, legile secretului b