In 24 octombrie, Academia Franceza a dat startul premiilor literare, asteptate cu nerabdare in fiecare toamna de cititorii, dar mai ales de editurile franceze, informeaza Cotidianul.ro. Christophe Ono-zis-Biot
Sursa imagine: Cotidianul.ro
Decis cu 11 voturi din 17, “Marele Premiu pentru Roman” al Academiei a revenit scriitorului Christophe Ono-zis-Biot pentru cea de a cincea carte a sa, “Plonjer”, “o poveste de dragoste pana la moarte, de dorinta a absolutului, de cautare a frumosului pe care un tata o transmite copilului sau”, dupa cum o caracterizeaza cronicarul de la “L’Express”. Ceilalti doi candidati erau Thomas B. Reverdy, cu “Les Évaporés”, si Capucine Motte, cu “Apollinaria, une passion russe”.
Christophe Ono-zis-Biot ii urmeaza astfel lui Joël Dicker, premiat anul trecut, al carui roman, “Adevarul despre cazul Harry Quebert”, a aparut si in versiune romaneasca la Editura “Trei”.
Nascut la Havre, ca si Queneau, Dubuffet sau Honegger, Ono-dit-Biot a publicat 5 romane in 13 ani, care nu au trecut neobservate de critica literara. “Désagrégé(e)”, prima carte aparuta in 2000, povestind aventura unui tanar respins la un concurs pentru un post de profesor care se gandeste sa-si ucida cel mai bun prieten, care obtinuse postul, in timpul unei calatorii pline de peripetii in Cuba, a obtinut Premiul “La Rochefoucauld”.
“Interdit à toute femme et à toute femelle”, din 2002, al carui titlu este luat din regulamentul unei localitati monastice crestin ortodoxe care interzice prezenta femeilor si femelelor inca din secolul al XI-lea, plaseaza actiunea inr-o peninsula greceasca populata de calugari, in care scriitorul a locuit cu regularitate intre 2000 si 2002. Aventura unui tanar, plecat in cautarea celui mai bun prieten, intr-un univers de puritate periculoasa, intre manastiri bizantine, cautarea absolutului si criza mistica occidentala de dup