In localitatea dâmbo-viţeană Ocniţa se prepară cele mai bune murături! La Ocniţa, natura le dă o mână de ajutor doamnelor când vine vorba de bucatele pentru iarnă. Secretul este faptul că oamenii folosesc saramură direct din dealurile pline de sare. Nu trebuie să mai amestece apa cu sare, aşa cum fac cei mai mulţi români, ci iau direct saramura din izvoarele sărate de la baza dealurilor. Sătenii spun că murăturile sunt extraordinare şi că se prepară mult mai repede. Oamenii iau apă de la izvor cu găleţile şi o folosesc pentru murături, fie pentru brânză. Tot sătenii ne-au spus că, datorită saramurii, murăturile se fac mult mai repede şi au un gust extraordinar: “Am stat la bloc, dar de când m-am mutat aici, varza şi toate celelalte murături pentru iarnă le pun cu saramură de la izvor. Sunt mult mai gustoase şi se fac şi mult mai repede”, ne-a declarat o localnică. “La un bidon de varză, pun o găleată de saramură şi complez cu apă. Se bagă hrean, mere, porumb, gutuie, beţe de mărar, piper şi foi de dafin şi se pritoceşte la două zile, apoi se gustă dacă cumva mai trebuie saramură, se mai pune, dacă nu, se pritoceşte în continuare”, a afirmat o bătrână. Localnicii nu sunt singurii care vin la izvoarele sărate, ciobanii din localităţile învecinate au auzit de aceste izvoare şi iau pentru a pune brânza la păstrat. Localitatea Ocniţa este înconjurată de dealuri de sare, odinioară ocne, de unde sarea ajungea chiar şi până la Constanţa. Veche aşezare strategică, cunoscută încă de pe vremea lui Mihai Viteazu, care îşi odihnea trupele prin văile de lângă Mănăstirea Dealu, Ocniţa, cunoscută în acele vremuri ca Ocna cea Mică de lângă Târgovişte, a fost încă din acele vremuri un loc binecuvântat. Dealuri întregi sunt pline de sare, care, odată extrasă, ajungea în toată regiunea de sud a Munteniei. Localitatea Ocniţa ar putea să devină zonă turistică, pentru că, pe lângă zăcămint