Pentru un bolnav de hepatită, statul plăteşte sume enorme, tratamentul ajungând la 30.000 de euro pentru o cură. Asta, însă, doar teoretic: ca să ajungi la acest tratament trebuie să faci numeroase analize scumpe, din bani proprii. Mulţi ieşeni renunţă înainte de a ajunge la tratament, din lipsă de bani.Iaşul este unul din judeţele cu cei mai mulţi bolnavi de hepatită
Tratamentele pentru hepatită reprezintă un lux pentru bolnavi. Singura şansă pe care o au pentru a se vindeca stă în mâinile statului, care, eoretic, le oferă gratuit medicaţia necesară. Pentru a primi acest sprijin însă, bolnavii trebuie să-şi depună dosarele la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi alături de numeroase analize medicale. Atât de multe şi de costisitoare încât mulţi bolnavi renunţă.
400 lei numai o analiză
Zeci de persoane sunt predispuse la boli grave, precum ciroză hepatică şi cancer hepatic, pentru că nu-şi permit să-şi facă o analiză costisitoare, pe care trebuie să o achite din propriul buzunar. CJAS nu decontează analiza „viremia“, esenţială pentru depistarea hepatitei, fără de care dosarul nu poate fi depus. Oamenii merg la medicul de familie şi află, întâmplător, în urma unor analize simple, că au în organism anticorpi pentru virus C sau B. Cei cu aceşti anticorpi trebuie să efectueze o anumită analiză, pentru a se constata dacă s-au „debranşat“ sau nu de virus. Circa 80% dintre cei depistaţi află mai apoi că au hepatită cronică. Diagnosticul clar este dat doar de analiza viremia, care costă în jur de 400 de lei şi arată cantitatea de virus hepatic care există în sânge. În funcţie de această cuantificare, pacientul beneficiază sau nu de terapie. Statul nu decontează viremia, iar spitalele nu o pot asigura permanent, din lipsă de fonduri.
Viremia sau metoda de determinare a virusului hepatic poate fi făcută doar în laboratoar