Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) estimează că vânzările din sectorul avicol au scăzut cu 20% în urma scandalului contaminării cărnii de pui cu salmonella, iar prejudiciul din industrie se ridică în prezent de 25 mil. euro.
„În urma situaţiei create, sectorul avicol, în întregul său, este prejudiciat prin reducerea vânzărilor cu 20% (...). Prejudiciul estimat până în prezent se ridică la circa 25 milioane euro şi estimăm un prejudiciu total de 50 - 60 milioane euro, ceea ce va duce la falimente în lanţ în industria avicolă. Facem apel la toţi factorii responsabili de a comunica prompt, corect şi transparent opiniei publice, pentru a linişti populaţia şi a salva un sector care în ultimul timp a făcut progrese însemnate atât calitativ, cât şi cantitativ“, a susţinut ieri UCPR.
Potrivit sursei citate, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a comunicat că în cazul Avicola Călăraşi nu s-au găsit serotipurile salmonella periculoase pentru om, dar conform legislaţiei a trecut la analize amănunţite pentru reconfirmarea rezultatului.
Peste 13.500 de kilograme de carne de pasăre au fost retrase în Bucureşti şi Braşov cu ocazia verificărilor, vizând lanţul de supermarketuri Selgros, până în prezent nefiind depistate loturi infestate cu salmonella periculoasă pentru om, potrivit reprezentanţilor ANSVSA. Preşedintele ANSVSA Vladimir Mănăstireanu a precizat săptămâna trecută că instituţia pe care o conduce s-a auto-sesizat în urma informaţiilor privind livrarea de carne de pui alterată de către Avicola Călăraşi, la „un lanţ de supermarketuri“, destinatar fiind Selgros.
Compania Selgros a informat, în acelaşi context, că în septembrie a refuzat în mai multe magazine livrări de la furnizorul Avicola Călăraşi din cauza aspectului şi calităţii necorespunzăto