Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, luni, la Constanţa, că în ultimii cinci ani bugetul Armatei "a fost din ce în ce mai mic, scăzând de la 1,9 la 1,26% din PIB", el precizând că în Carta Albă a Apărării sunt prezentate mai multe programe de înzestrare şi modernizare a Armatei.
Mircea Duşa a afirmat că în Carta Albă a Apărării s-a făcut o "radiografie" a situaţiei Armatei în ultimii zece ani, fiind, totodată, prezentate şi măsurile care trebuie luate pentru dotarea şi înzestrarea Armatei.
Carta Albă a Apărării a fost întocmită de Ministerul Apărării, aprobată de Executiv şi avizată de CSAT în luna iunie.
Documentul arată că aproximativ 60% din echipamentele Armatei sunt nefuncţionale, capacitatea de luptă este la un nivel calificat drept critic, militarii sunt slab pregătiţi, iar cadrul legislativ nu permite dezvoltarea sistemului de apărare. Conform documentului, România îşi susţine echipele trimise în teatrele de operaţii doar cu ajutorul aliaţilor.
"În conformitate cu Legea Planificării Apărării din 2004, din patru în patru ani trebuie să se realizeze acest document care se numeşte Cartea Albă a Apărării. Nu s-a realizat niciodată, este realizat în premieră. Sigur că acest document face şi o radiografiere a situaţiei Armatei Române în ultimii zece ani şi măsurile pe care trebuie să le întreprindem în continuare pentru ca Armata Română să fie dotată şi înzestrată pentru a-şi putea îndeplini obligaţiile pe care le are atât în ceea ce priveşte securitatea naţională, cât şi obligaţiile internaţionale pe care le avem atât la nivel NATO, cât şi la nivelul Uniunii Europene", a explicat ministrul Apărării.
El a adăugat că "Armata e capabilă să execute orice misiune, fie că este vorba de misiuni în afara teritoriului României, fie că este vorba de misiuni în interiorul ţării, fie că este vorba de misiuni umanitare".
Astfel