Vârsta la care debutează pubertatea fetelor din ziua de azi este din ce în ce mai mică faţă de cea a mamelor sau bunicilor lor, iar acest fapt îngrijorator pentru medici se datorează, în mare parte, obezităţii. Obiceiurile alimentare moderne în care predomină mâncarea de tip fast-food, sucurile dulci şi acidulate care au înlocuit apa, precum şi lipsa sportului sunt factori care determină obezitatea în cazul copiilor. Repercusiunile acestei probleme se văd mai târziu, iar pubertatea precoce este una dintre ele. Această anormalitate poate duce la depresie, hipertensiune arterială şi chiar cancer mamar sau ovarian.
“Pediatrii ar trebui să redefinească vârstele pentru pubertatea precoce şi cea tardivă la fete”, a declarat medicul Frank Biro de la Spitalul pentru copii din Cincinnati (statul Ohio), coordonatorul studiului care a aratat ca obezitatea este factorul cel mai semnificativ pentru o pubertate precoce la fete, care le afectează pe femeile albe mai devreme decât în trecut. “O maturitate avansată la fete are implicaţii clinice importante atât la nivel psihosocial cât şi biologic”, a adăugat el.
Fetele cu o maturizare precoce prezintă riscul de a se confrunta cu multiple probleme, precum lipsa de încredere în sine, depresie, eşecul şcolar şi comportamente asociale. O pubertate precoce creşte totodată riscul de obezitate, de hipertensiune şi de mai multe cancere, inclusiv cel mamar şi cel ovarian.
Autorii studiului citat de Mediafax au examinat 1.239 de fete în clinici din regiunea oraşului San Francisco, din Cincinnati şi din New York, pentru a determina începutul pubertăţii lor. Ei au monitorizat dezvoltarea bustului şi impactul avut de acest fenomen asupra indicelui de masă corporală (IMC), în funcţie de rasă şi origine etnică.
Participantele aveau, la debutul acestui studiu, vârste cuprinse între 6 şi 8 ani la începutul studiului şi au fo