În judeţul Satu Mare, biserica Ortodoxă şi Greco-Catolică au înregistrat până în prezent peste 30 de dispute. Miza acestor procese o reprezintă cererile de retrocedare a lăcaşelor de cult, formulate de prelaţii greco-catolici. Până în prezent, sentinţe definitive şi irevocabile au fost pronunţate doar în cazul câtorva biserici. Este şi cazul mănăstirii de la Bixad.
Un conflict a izbucnit deja la Bixad, unde Biserica Greco-Catolică a obţinut sentinţe de executare silită a terenurilor şi clădirilor Mănăstirii. Spiritele sunt extrem de încinse între săteni, pentru că în orice clipă sentinţele ar putea fi puse în aplicare. Printr-o hotărâre de guvern, dată de Guvernul Petre Roman, Bisericii greco-catolice îi este atribuită clădirea Preventoriului Bixad şi terenul aferent. Acea hotărâre de Guvern a stat la baza sentinţelor date mai târziu de diferite instanţe de judecată. Astfel că după ce aceste sentinţe vor fi puse în executare, călugării şi preoţii vor trebuie să evacuzeze clădirile.
„Ortodocşii au venit vineri cu securi aici şi au stat toată ziua, crezând că va veni executorul şi ne va scoate. Situaţia este una extrem de tensionată“, a declarat arhimandritul Emanuil Rus.
Terenurile şi clădirile vor fi executate silit
Între Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică şi Mănăstirea Ortodoxă Română de la Bixad se poartă procese de ani buni de zile. Biserica greco-catolică a obţinut o sentinţă defitinivă şi irevocabilă privind revendicarea terenurilor şi construcţiilor Mănăstirii Bixad. Din cauza presiunilor locale, dosarele aflate de ani de zile pe rolul instanţelor locale sătmărene au influenţat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să le strămute la Mehedinţi şi Craiova, unde s-au acordat sentinţele defitinive şi irevocabile.
În sentinţa nr.341/2011 a Curţii de Apel Craiova este specificat faptul că Biserica Ortodoxă R