Fost vameş, dar înainte de asta inginer, iar apoi antreprenor, Marius Rotar a preluat conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă din ipostaza de membru al PSD, la finele anului trecut, când reputaţia instituţiei era şubrezită de percepţia că nu puţine controale fuseseră, în ultimii ani, comandate politic, împotriva unor afacerişti şi primari de altă culoare decât cea a Guvernului.
Mai este ITM folosită în scopuri politice? Care este politica actualei conduceri? Este instituţia o maşinărie de dat amenzi? Care sunt cele mai frecvente nelegalităţi depistate de inspectorii de muncă şi cum reacţionează la ele? Sunt câteva dintre întrebările adresate de BIHOREANUL inspectorului şef Marius Rotar.
- Înainte de a prelua conducerea ITM Bihor aţi construit locuinţe. Cum vă foloseşte această experienţă acum, când îi controlaţi pe întreprinzători?
- Faptul că am activat şi în sectorul privat mă ajută să înţeleg problemele pe care le au angajatorii. Asta nu înseamnă că îngăduim încălcarea de către aceştia a legii, ci că ştim cum îi putem îndruma pentru a nu ajunge s-o încalce. De altfel, am convingerea că ITM trebuie să acorde o mai mare importanţă rolului de îndrumare, înainte de a decide sancţionarea. Desigur, ţine şi de conştiinţa angajatorilor, dacă vor sau nu să se încadreze în lege.
- Odată încris în PSD, părea că veţi face carieră politică. Ce v-a făcut să renunţaţi la acest gând, alegând o poziţie administrativă?
- Am aderat la PSD fiindcă mă simt structurat mai mult spre stânga, în cazul în care la noi se admite că există stânga şi dreapta politică. În ce priveşte renunţarea la funcţia de consilier judeţean pentru poziţia de conducător al unei instituţii publice, cred că aceasta îmi permite să-mi valorific mai bine experienţa acumulată.
- Cum v-aţi acomodat într-o instituţie unde aveţi un adjunct pedelist, Nicolae Hoduţ, şi unul libe