Zahărul acţionează asupra zonelor din creier care sunt stimulate şi în cazul consumului de droguri sau de alcool, confirmă studiile recente. Prin urmare, prea mult zahăr poate duce la dependenţa de dulciuri. Care este relaţia ta cu zahărul?
Răspunde cu „Da“ sau „Nu“ la următoarele întrebări, pentru a afla dacă ai ajuns sau nu la ceea ce specialiştii numesc dependenţa de dulciuri. Acordă-ţi câte un punct pentru fiecare răspuns afirmativ.
1. Mănânci dulciuri concentrate de genul bomboanelor cu ciocolată şi produse de patiserie în fiecare zi sau chiar de mai multe ori pe zi?
2. Când te simţi deprimat, te repezi la cutia cu biscuiţi sau la cea de îngheţată?
3. Când mergi la cumpărături, ţi se întâmplă adeseori să te surprinzi punând în coş o varietate de produse pe bază de ciocolată, deşi acasă ţi-ai promis că nu mai exagerezi cu dulciurile?
4. Ţi se întâmplă să nu te poţi uita la emisiunea preferată la televizor fără să ronţăi ceva dulce?
5. Te simţi ofensat şi încerci să te aperi atunci când cineva îţi spune că mănânci cam multe dulciuri?
6. Le spui frecvent apropiaţilor tăi că nu te-ai mai atins de ciocolată de o săptămână, când tu, de fapt mănânci pe ascuns şi o ciocolată întreagă într-o zi?
7. Ţi-e greu să ţii o dietă care impune un consum limitat de carbohidraţi, pentru că nu rezişti nici măcar o zi fără dulciuri? Ba chiar începi să te panichezi la gândul că nu ai voie să mănânci alimente dulci?
8. Te simţi ameţit sau ai dureri de cap aproape la aceeaşi oră în fiecare zi şi te „tratezi” cu un baton de ciocolată de la automatul de dulciuri sau cu o prăjiturică de la cafenea?
9. Te simţi nervos dacă trece o zi fără să mănânci ceva dulce?
10. Ţi-e greu să adormi seara sau te trezeşti de multe ori în timpul nopţii?
11. Ai mereu o cutie plină cu bomboane sau cu ciocolată într-un colţişor ascu