Din cei 1.183.698 angajati bugetari, numarul celor cu salarii de sub 1000 de lei, cei vizati de cresterea salariala promisa de Guvern este de circa 35.000, potrivit datelor obtinute de HotNews.ro de la Ministerul Finantelor. O analiza a evolutiei acestui indicator arata ca in perioada mai 2012-august 2012, tendinta a fost de reducere a lui, in vreme ce din august, numarul posturilor ocupate in sectorul bugetar a re-inceput sa creasca, ajungand in martie la nivelul din iulie 2012. (vezi in atasament situatia posturilor ocupate de bugetari)
La inceputul lunii martie, in sectorul public erau ocupate 1.189.861 posturi in sectorul bugetar.
Vezi mai jos cum a evoluat numarul bugetarilor intre decembrie 2012 si septembrie 2013. Pentru a vedea cifrele, treceti cu mouse-ul pe cercurile corespunzatoare.
Learn About Tableau
"Se vor lua masuri pentru reducerea la nivelul aparatului central al institutiilor publice cu 15% a numarului de personal, pe medie, si a cheltuielilor cu bunurile si serviciile", a spus ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu. Intrebat daca acest lucru inseamna ca vor fi efectuate restructurari, ministrul a raspuns afirmativ.
Discutia vizand numarul de bugetari e veche si foarte complexa: sunt putini sau sunt multi? Depinde cum ii numaram. "Daca ne uitam ca procent in total populatie, de pilda numarul de bugetari la mia de locuitori, am putea concluiziona in mod eronat ca sunt prea putini bugetari", a afirmat luni Ionut Dumitru, seful Consiliului Fiscal si economistul sef al Raiffeisen Bank, la o conferinta desfasurata la BNR.
Mai jos aveti pozitia Romaniei in context european, ca numar de bugetari raportati la numarul total de contribuabili (dati click pe imagine pentru a o mari pana la dimensiunea dorita):
In privinta salariatilor din domeniul public