In perioada 1990-2012 s-au defrisat ilegal circa 400.000 de hectare de padure, potrivit datelor oficiale, iar potrivit ministrului delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, cifra este mult mai mare. Desi este vorba de zeci de mii de camioane cu lemn taiat ilegal care au circulat pe drumurile Romaniei, nimeni nu a observat, de unde devine clar ca furtul s-a facut cu acordul tacit al autoritatilor si al administratorilor padurilor. Interesant este ca padurarii nu sunt obligati sa isi depuna declaratiile de avere. Lucia Varga, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura explica intr-un interviu acordat HotNews.ro de ce s-a petrecut jaful din padurile tarii si cum ar putea rezolva noul Cod Silvic aceasta problema.
Catiusa Ivanov: Ce suprafata de padure a fost defrisata in ultimii 20 de ani pentru ca se vehiculeaza mai multe cifre?
Lucia Varga: Vorbim despre defrisari legale si ilegale. Din pacate avem cifre ingrijoratoare. Ce putem spune este ca din 1990 pana in 2011 au fost defrisate aproximativ 400 de mii de hectare ilegal si putem spune ca suprafata este chiar mai mare pentru ca acestea sunt defrisarile constatate in urma unor actiuni de verificare, in procesele verbale. Dar, este posibil sa avem mai mult de 400.000 de ha defrisate.
CI: Green Peace spune ca se defriseaza circa 3 ha de padure pe ora.
LV: Este o estimare a dumnealor. Eu nu va pot spune daca este reala sau nu. Eu din pacate va pot spune ca se defriseaza ilegal si trebuie sa luam masuri ca acest lucru sa nu se mai intample.
CI: Care sunt cele mai afectate zone de defrisarile ilegale?
LV: Sunt zonele Arges, Alba, Maramures, Suceava, putem vorbi de probleme mari si in Giurgiu, Dolj, unde suprafata impadurita este sub 10% si orice taiere ilegala inseamna un risc pentru cetatenii din zona respectiva pentru ca fenomenele