Alcoolul constituie în prezent o ameninţare la nivel mondial şi în special la nivel european, fiind al treilea contribuitor major la mortalitate şi morbiditate. O mare parte dintre costurile atribuite consumului excesiv de alcool pot fi evitate prin măsuri de prevenţie, potrivit unui studiu recent realizat de Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii (ARPS) împreună cu Lunbeck România.
Anul trecut, în România s-au înregistrat aproximativ 70.000 de cazuri externate asociate consumului de alcool (1,6 % din totalul spitalizărilor) şi peste 500.000 de zile de spitalizare aferente acestor cazuri. În ceea ce priveşte cazurile spitalizate, aproape jumătate au prezentat complicaţii: peste 73% au fost cazuri de boli şi tulburări ale sistemului hepatobiliar şi ale pancreasului şi circa 22% (15.574) au fost tulburări mentale organice induse de consumul de alcool sau droguri.
În 2012, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a rambursat pentru cazurile internate din cauza problemelor de sănătate cauzate de consumul de alcool, aproximativ 25 de milioane de euro. Valoarea medie rambursată per pacient internat a fost 1.537,6 lei.
Valoarea de 25 de milioane de euro a fost calculată pe baza tarifelor rambursate, nu pe costurile reale. Această sumă reprezintă doar o mică parte din costurile reale generate de consumul de alcool. Multiple categorii de costuri considerate relevante pentru costul total nu au putut fi identificate (de exemplu costuri ale asistentei primare şi ambulatorii, costuri ale asistentei de urgenţă, costuri aferente concediilor medicale sau costurile induse de accidente rutiere care au avut drept cauză consumul de alcool).
De asemenea, studiul evidenţiază faptul că există multe tipuri de servicii care ar fi necesare pentru controlul consumului excesiv de alcool la nivelul populaţiei, însă aceste servicii nu sunt furnizate în prezent nici pr