O modificare a legislaţiei muncii, de pe o zi pe alta, ar fi nocivă pentru România, ţinând cont de contextul actual. Acesta este mesajul pe care ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, îl transmite mediului de afaceri, cât şi reprezentanţilor sindicatelor.
Curierul Naţional a discutat cu ministrul Doina Pană despre cât de importantă este predictibilitatea în legislaţia muncii, despre cum ar trebui combătută munca la negru şi despre faptul că în ţara noastră ar trebui să existe o cultură a dialogului social, şi nu a conflictului.
Recent, ministrul delegat pentru Dialog Social a participat la Zagreb, Croaţia, la cea de-a patra Masă Rotundă Regională privind Dialogul Social în Sud-Estul Europei, eveniment care a avut drept scop dezbaterea problemelor referitoare la legislaţia muncii şi evoluţia dialogului social în sud-estul Europei.
Curierul Naţional:O reuniune interesantă la Zagreb...
Doina Pană: O reuniune interesantă atât prin importanţa problematicii care a fost dezbătută acolo, cât şi prin luările de cuvânt ale participanţilor. A fost o participare tripartită din fiecare dintre cele 15 state, 12 din sud-estul Europei şi 3 invitate, Austria, Germania şi Polonia.
Curierul Naţional:Şi iată că vorbim despre munca la negru.
Doina Pană: Munca la negru este o preocupare majoră şi pentru Comisia Europeană. Trebuie menţionat că la reuniune a participat şi comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, domnul László Andor, care prin luările sale de cuvânt a identificat clar cât de importantă este combaterea muncii la negru.
Curierul Naţional:Care este nivelul la care a ajuns munca la negru la nivelul Uniunii Europene şi unde se situează România?
Doina Pană: Nu există un procent exact privind munca la negru, mai ales că nu trebuie să uităm şi de aşa-numita muncă la gri. Exi