Şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că în 20 de dosare penale de corupţie poate interveni termenul de prescripţie dacă intră în vigoare, la data de 1 februarie 2014, noile Coduri Penale. În limbaj comun, dosarele se închid, învinuiţii scapă de pedepse.
Motivul închiderii dosarelor: au scăzut pedepsele, concomitent scăzând şi termenele de prescripţie. Cifra este rezultanta unei analize a DNA făcută la dosarele de corupţie aflate pe rolul instanţelor.Declaraţia a fost făcută la conferinţa “Noile provocări în lupta anticorupţie la nivel înalt” de la Bucureşti, organizată de Expert Forum şi Freedom House România, cu finanţare de la Ambasada SUA la Bucureşti. La conferinţă au participat şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Hăineală, procurori de la Parchetul General şi DNA, judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, specialişti de la instituţiile îndrituite să urmărească respectarea legii în domeniul achiziţiilor publice.
Baronul PSD Marian Oprişan, primul beneficiar al prescripţiei
„România liberă“ a urmărit câteva dosare penale ale unor baroni locali în care ar putea interveni termenul de prescripţie. Ar fi vorba de dosarele în care sunt judecaţi baronii PSD Marian Oprişan (Vrancea) sau Radu Mazăre (Constanţa). În astfel de dosare tergiversările sunt datorate amânărilor, expertizelor la expertize, excepţiilor de neconstituţionalitate, rejudecărilor, strămutărilor etc. Toate aceste chichiţe juridice sunt folosite pentru a tergiversa judecarea aproape opt ani, scopul final fiind prescrierea faptelor, în special a celor de abuz în serviciu. Spre exemplu, în dosarul “Căprioara”, în care este învinuit baronul de Vrancea, Marian Oprişan, faptele de abuz în serviciu, folosirea banilor în alte scopuri decât cele declarate, fals şi uz de fals au fost săvârşite între 2003 şi 2005.